Групата е действала на територията на София и страната от около година

Четирима мъже, членове на организирана престъпна група за нелегален трафик на мигранти през територията на Българияу са задържани при специализирана операция на „Гранична полиция“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

 

Акцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, която повдигна обвинения на Т.Д., К.Б., Ц.Д. и иракския гражданин Ш.А.

 

Според събраните до момента данни, групата е действала на територията на София и страната от януари 2015 г. до вчера. Изяснено е, че иракчанинът е набирал в Турция желаещи да преминат нелегално границата на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници-каналджии в Турция.

 

След пристигането на българска земя, мигрантите били поемани от другите членове на групата. Те ги превозвали до София, настанявали ги за кратко в хостели и квартири и след това ги превеждали на сръбска територия. Там ги поемали местни каналджии, уточнява Агенция "Фокус".

 

За „услугата“ нелегалните мигранти плащали различни суми, средно между 800-1500 евро на човек, в зависимост от условията на превеждане до Сърбия. По-висока цена каналджиите взимали за осигуряване на по-комфортно пътуване и настаняване на българска земя, изяснили разследващите.

 

Установено е, че мигрантите плащали за превеждането си предварително в специализирани бюра в Турция. След превеждането им до София или на сръбска земя (в зависимост от договорката), групата получавала „хонорара си“ с превод от Турция по арабската система за разплащане, известна като „Хавала“. Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат хванати чрез движението на паричните потоци.

 

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“.