Юнкер: Спешно да се изпълни мигрантският план с Турция

Евросъюзът трябва да изпълни уговорката за предоставянето на помощ от 3 милиарда

Още по темата

евро на Турция за спирането на мигрантския поток към Европа, заяви турският министър за ЕС Волкан Бозкар.

 

Той посочи, че Турция е изпълнила своя ангажимент, но ЕС трябва да преодолее вътрешните си разногласия. Миналата седмица стана известно, че Италия е блокирала плановете за предоставяне на средствата, уточняв БГНЕС.

 

„Вътрешен проблем на ЕС е как да изпълни договорът с Турция", поясни Бозкар, цитиран от МИА. 


"В близките седмици трябва да бъде изпълнен планът за борба с мигрантския поток в Европа в замяна на финансовата помощ за Турция и активизиране на диалога с нея", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.


На срещата си на върха през ноември ЕС прие план да отпусне на Турция 3 млрд евро, да активизира преговорите с нея по влизането ѝ в ЕС и за визовата либерализация. От своя страната Анкара пое ангажимента да съдейства за ограничаването на мигрантския поток чрез предоставянето на по-добри условия за пребиваване на мигрантите.

 

Миналата седмица турските власти разрешиха на компании да наемат на работа бежанци от други страни, които са избягали в Турция от въоръжени конфликти.

 

Проблемът с бежанците в Турция неизбежно се отразява и на ЕС. Само за 2015-а година в страните-членки на блока са пристигнали над 1 милион бежанци. Вижте подробности!