Те твърдят, че той системно не спазва устава и уронва авторитета на актьорската гилдия

 

Актьорите от Народния театър искат оставката на председателя на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев. Те твърдят, че той системно не спазва устава и уронва авторитета на актьорската гилдия.

 

„Водени сме от твърдото си убеждение, че САБ трябва да съществува и да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата”, се казва в позицията на актьорите от Народния театър, под която са се подписали 72 души.

 

Актьорите цитират и част от устава, където се казва, че САБ е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове. Те определят поведението на Христо Мутафчиев като „подчертано политически непотистко и в разрез с волята на членовете на САБ”.

 

„С изявленията си относно колегите си в актьорската гилдия от 11 февруари г-н Мутафчиев работи против издигане на престижа на изкуството в българското общество, като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство”, смятат от колектива в Народния театър.

 

„Освен че нищо в устава на САБ не се случва, г-н Мутафчиев успя да сведе членската маса на Съюза до тесен кръг свои съмишленици”, се казва още в позицията.