Инцидентът е станал около 6 часа сутринта на ул. "Балкан"

 

Къща рухна в центъра на Русе. Собственикът й оцелял, защото десет минути преди това излязъл за работа.

 

Инцидентът станал малко след 6 часа тази сутрин на улица „Балкан”. Съседка разказа, че се чул тътен. Когато излязла на двора, видяла, че е пълно с камъни и тухли, а къщата на съседа й била съборена до основи. 

 

Хората от квартала, който е близо до река Дунав, са уплашени, защото районът няма канализация, а льосовата почва и терасовидният скат създават и опасност от свлачища. 

 

„Льосова е почвата, има свалчища и почти по всички къщи по улицата има пукнатити и фуги. Страх ме е да вляза вътре, страх ме е да не се събори върху мен”, казва Цанка Тодорова, която живее близо до срутилата се къща.

 

Имотът не е застрахован. От общината са изпратили също специалисти, които да видят на място какви са причините за инцидента.

 

"Най-често тези проблеми идват от липсата на канализация, какъвто е и този случай, и от течове в основите на сградите. Тази постройка е била изключително стара, зле поддържана. В интерес на истината, и околните имоти са в същото състояние. Това е един сигнал, че при всичките тези имоти, които са на доста години и които са в окаяно състояние, би трябвало да се предприемат мерки от собствениците по тяхното укрепване, по тяхното отводняване, за да не позволят да се случват и други такива събития“, обясни Спасимир Димитров, директор на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“. 

 

Видео/Снимки: БГНЕС