Ново спешно отделение беше открито в здравното заведение

 

Ново спешно отделение в София. В Университетската  болница "Св. Анна" беще открит център за Бърза помощ на площ от един декар. Болните вече ще могат да бъдат транспортирани и с хеликоптер.

 

Спешно отделение за милион лева, дадени от държавата. И с възможност да приема около 20 пациенти едновременно, а не 7, както беше до сега. Тук е залата за постоянно наблюдение, където ще бъдат настанявани пациентите с медицинска грижа за 24 часа. За цялата минала година през Окръжната болница са преминали над 30 000 спешни случаи, а от януари до сега до бърза помощ са стигнали повече от 2800 души.

Още по темата

 

Борбата за пулс в Окръжна болница вече ще е по-лесна. Или поне по-модерна.

 

Със собствен рентген, лаборатория, тоест, при постъпването да бъде извършено всичко за диагностицирането на един етаж”, обяснява д-р Ана Николова, директор на "Спешното отделение" в УМБАЛ "Св. Анна".

 

В новото спешно ще работят 22-ма сега завършили медици и 15 реаниматори ще дават дежурства. Търсят се още медицински сестри и санитари.

 

В старото спешно Лилия идва за втори и последен път. Придружава брат си. Няма против модерното здраве, но има против системата.

 

„От сутринта има хора, които чакат да ги приемат, има лекари, които чакат системата да проработи, така че дали е ново или старо отделението, трябва системата да работи”, на мнение е Лилия Груева, придружител на пациент.

 

За да си отговаря спешното на името, болницата е направила и площадка за хеликоптер.

 

„За нас е още по-лесно да кацнем на магистрала, стига да е обезопасено”, Светлин Петков, пилот на хеликоптера на УМБАЛ "Св. Анна".

 

При спешна ситуация хеликоптерът на Окръжна болница може да реагира за най-много час. И да спаси човек в критично състояние.

 

„Това са електроди, за еднократна употреба, ако се наложи”, обяснява Васко Борисов, техническо лице.

 

Летенето ще плаща държавата. Цената, според мястото, до което се налага да стигне хеликоптерът, може да е между хиляда и три хиляди лева на час.

 

„Ако се помелите на пътя, имате нужда от това, а не от един лекар със слушалка”, заяви здравният министър Петър Москов.

 

Звукът на медицинските перки Стефан от отсрещния на Окръжна болница блок е чувал два пъти. И не пречи нито на него, нито на съседите му.

 

„Абсолютно винаги ще го преглътнем, защото знаем какво вози и какви хора слизат от него”, казва Стефан Христов.

 

Хеликоптерната площадка на болница „Света Анна” е четвъртата в страната. Четвъртата, посветена в борбата за пулс.

 

Новото спешно отделение започва работа от утре. Вероятно за известен период от време заедно с него ще продължи да приема пациенти и старото.