Лео от Лещен смята, че белгийските власти са подценили опасността

 

Ужасът от атентатите в Брюксел, отеква и в душата на един белгиец, който живее в Родопите. Лео Скулс, който през лятото окупира кметството на село Лещен заради липса на вода, сега се тревожи освен за близките си в Белгия и за цяла Европа.


Спокоен дом в планината. Западните Родопи, Лещен. Мечтано място за покой и далеч от всякакъв тероризъм. До преди два дни. В този дом изтръпват. Защото Лео е белгиец. А неговата страна е атакувана.

Още по темата


„Първоначално беше омраза. Срещу хората, извършили, подобно нещо. О като анализираш всички условия, достигаш, а и си длъжен да достигнеш до една по ясна представа, че всичко е далеч по-сложно от това да поставиш бомбите”, казва белгиецът Лео Скулс.


Лео смята, че белгийските власти са подценили опасността. Хората занимаващи се с тероризъм в столицата на неговата страна са местни. И отлично познават слабостите на местните органи за безопасност.


„В Брюкселката агломерация, в големия град има няколко, девет различни, общини и полицейски управления. Тези полицейски управления нямат възможност дори да си комуникират. Вълните на станциите им в патрулните коли са различни”, обясни белгиецът Лео Скулс.


Съпругата на Лео сега е в Антверпен. Чака я да се завърне, след католическия Великден. Спокоен е за полета й.


„Не се притеснявам за това. Терористите имаха 8 или 10 човека. Те всички са мъртви вече. Ще мине време, докато се намерят нови за такава работа”, добавя Лео.


Ударът на терористите е бил очакван , казва нашият лещенски белгиец. Нямало е обаче как да бъде предотвратен. Изводи сега трябва да си извадят политиците в Белгия. Но Лео се съмнява, че ще го направят.