Българският държавен глава провел телефонен разговор с Георге Иванов

Президентът Росен Плевнелиев провел телефонен разговор  с македонския си колега Георге Иванов във връзка с усложнената политическа ситуация и ескалацията на напрежението в западната ни съседка.

Още по темата

 
В разговора Плевнелиев изразил загрижеността на България и надежда за възстановяване на стабилността.


 
Българският държавен глава подчертал, че през последните години нашата страна също премина през политически кризи.

 

Когато държавата е изправена пред труден избор, протести и силно политическо противопоставяне, единственото решение е уповаването на Конституцията и съхраняването на правовия ред в държавата. Придържането към този принцип помогна на страната ни да преодолее политическите кризи и да бъде днес фактор на стабилност на Балканите”, посочил Плевнелиев.


 
Той подчертал, че България е готова да съдейства за намиране на решение.

 

При така създалата се ситуация в Република Македония, Конституцията на страната и  договореностите от Пържино са основата за връщане към  политическата стабилност и организиране на честни и демократични избори. Демокрацията и върховенството на закона изискват от институциите да действат в съответствие със закона  в интерес на всички граждани. Решение може да бъде постигнато само чрез диалог между политическите лидери, недопускане на насилие и възстановяване на обществения ред в страната”, казал още българският президент на македонския си колега. И добавил, че „гражданите очакват справедливост и тя не може да им бъде отказана, а корупцията по най-високите етажи на властта трябва да се разследва, а не да се амнистира”.