"Опитвам се да се държа спокойно, да не изострям напрежението", казва Стоян

 

Специално в Новините на Нова: среща с първия българин, носител на престижната журналистическа награда „Пулицър”. Данаил Глишев откри Стоян Ненов на гръцко-македонската граница. Там, където направи и отличената снимка.


И отново от лагера Идомени. Този път тук ни води един човек. Той получи престижната награда „Пулицър”, в стотното й издание, в Ню Йорк.


Днес фотографът става на 35. Приятелите му не спират да го поздравяват. И за рождения ден, и за наградата.


„Не се идва на такова място да вземеш „Пулицър”. Не мисля, че Стоян е дошъл тук за да вземе „Пулицъра”, коментира Даниел Михаилеску, фотограф на „Франс прес”.


Носителят на „Пулицър” отново е на терен, както днес, така и по верме на връчването на наградите.


„Веднага почнаха да ми звънят приятели, които следили цялата церемония. Включително и хора от „Ройтерс”, които също печелят в този екип”, коментира Стоян Ненов.


Питаме Стоян как е уловил кадъра, който беше отличен.


„На старата гара в Гевгелия хората чакаха влака. Хиляди, за триста места”, разказва Стоян Ненов.
А каква е тайната на успешната снимка?


„Опитвам се да се държа спокойно, да не изострям напрежението, за да не влияя и на хората, които участват в самата ситуация”, обяснява Стоян Ненов.


И накрая: смисълът.


„Виждате какво е тук - жени, семейства, деца. Това е смисълът, с моите снимки хорта да видят какво е!”, казва фотографът Стоян Ненов.


Двамата гръцки колеги на Стоян, заедно с които той взе престижната награда, в понеделник ще бъдат приети от гръцкия премиер.