Устройството е дело на холандски и италиански архитекти

Холандски архитект представи триизмерен принтер, чрез който може да бъде построена сграда без начало и край, съобщава БТА.

"Устройството прилича на обикновен принтер. Но вместо мастило да се поставя върху лист хартия, се поставя течност върху слой пясък. Той се втвърдява там, където е поставена течността", обясни ръководителят на проекта Ян-Яп Ройсенарс.

Проектът, за който бе съобщено още през 2013 г., е свързан с изграждане на сграда с площ 1100 кв. м и с "безкрайна" структура в Амстердам.

"Това ще е като Земята, която няма начало, нито край. Не се получава кръг, а лист на Мьобиус - математическа фигура, която има една-единствена страна", поясни архитектът. 

Новият принтер е създаден в сътрудничество с италианския инженер Енрико Дини. Ройсенарс е на мнение, че в случая за пръв път принтиране е комбинирано с ползвана в автомобилостроенето роботизирана ръка. 

Наслагвайки един върху друг тънки слоеве материя с дебелина 5-10 мм, устройството може да принтира елементи във формат 3D с дължина и ширина до 6 метра на базата на пясък, получен след раздробяване на скали.

Принтерът с дължина около два метра се съхранява в склад в Амстердам, където са извършени последните тестове.