Една от причините е недостатъчният прием на вода на работното място

35% от работещите жени в България страдат от главоболие поне веднъж в седмицата, показват данни от национално проучване за навиците и придобивките на работещите. Една от възможните причини за тази негативна тенденция е недостатъчният прием на вода на работното място. 

По темата

Дехидратацията на организма води до чувство за жажда, умора, главоболие, раздразнителност и понижена продуктивност. Това се отразява не само на качеството на професионалните задължения, но и на самочувствието и добрия външен вид.

Проучването показва, че 32% от жените пият под 1 л вода по време на работния ден, което според специалистите е значително под препоръчителния прием. Сред основните фактори за това са липсата на време, приема на други течности като кафе и безалкохолни, множеството задачи в офиса, както и фактът, че едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си на работното място.

Данните показват, че за разлика от жените, мъжете по-рядко се оплакват от главоболие, докато са на работа. Една от възможните причини е фактът, че те пият средно с по 265 мл повече вода на ден от жените. По-добрата хидратация на организма допринася за по-висока продуктивност и повишена устойчивост на стрес. Хората, които приемат достатъчно вода през деня, се чувстват по-енергични и бодри, което е предпоставка за позитивна атмосфера в офиса.

Друг интересен факт е, че жените, които определят жизнения си тонус по време на работа като нисък, са близо два пъти повече в сравнение с мъжете. В същото време над 80% от хората, които пият повече от един литър вода в рамките на работния ден, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.

„Водата в организма е от критично значение за неговото съществуване и нормална жизнена работа. Дехидратацията в работни условия не е рядка и тя определено влошава всички негови функции. Фактът, че 35% от работещите жени страдат от главоболие поне веднъж седмично е обезпокоителен. Понякога съвсем малки промени в ежедневните навици могат да подобрят общото физическо състояние и да облекчат симптоми като главоболието. Добрата хидратация подобрява всички обменни процеси в тялото. Препоръчителният дневен прием зависи от общото физическо състояние на индивида, от пола и възрастта му, но при работещите дами прием на вода под един литър дневно е недостатъчен”, обясни проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в Александровска болница.