За пътя от Кралския колеж до Дома на хумора и сатирата

33-годишна българка – единствената, завършила кураторство в Кралския колеж по изкуствата в Лондон – избра Габрово пред Лондон. От 20 дни Маргарита Доровска е директор на Дома за хумора и сатирата в Габрово.

„Дойдох за бианелето миналата година и разгледах изложбата, видях сградата, бях изключително впечатлена. Стана ми много интересно, започнах да се ровя в историята и в един момент осъзнах, че това е абсолютно уникална за България институция. Във време, в което изкуството и културата са били абсолютно режисирани, тук степента на свобода е била много голяма. Домът има невероятна библиотека с изключително ценни, редки издания, посветени на изкуство, хумор, литература”, разказва Маргарита.

В архива на библиотеката намираме и първата книга с послания от посетители. Сред тях и това на Тодор Живков. Посланието си бившият първи написал с правописна грешка. Живков написал осмива с "у".

За децата пък има специална зала, в която излагат своите картини, а темата е здравословния начин на живот. Освен рисунките на децата в региона, Маргарита иска да в Дома на хумора да има повече място за модерно изкуство като това на лекс древински – поляк, живеещ в Германия. Древински казва за своите творби: "Един плакат не се нуждае от коментар, той самият е коментар".

„Габрово е чист град с много интересна история и интересна архитектура, много спокоен за живеене. Тук успяваш да свършиш много повече за по-малко време, без да губиш време в пътувания. Просто наистина разполагаш с времето си”, казва Маргарита.