Футболната звезда смята да обжалва присъдата

По темата

Звездата на "Барселона" и националния отбор на Аржентина Лионел Меси и неговият баща Хорхе бяха осъдени на по 21 месеца затвор за данъчни измами, съобщава Би Би Си.

Тежестта на присъдата обаче не задължава двамата да я излежат ефективно, тъй като е за срок, по-кратък от 24 месеца. Според испанското законодателство по-леките наказания за хора с чисто съдебно минало могат да се преобразуват от лишаване от свобода в пробация.

Баща и син Меси бяха обвинени в укриване на 4,1 млн. евро от рекламните права на футболиста за 2007, 2008 и 2009 г.

В хода на делото прокуратурата твърдеше, че парите били внасяни в сметки в Белиз и Уругвай - страните, обявени за "данъчен рай".

Лео Меси обаче категорично отричаше да е в течение на афери, извършвани със собствените му финанси.

Именно заради тези твърдения на големия футболист държавният прокурор Марио Маса го сравни с мафиотски бос.

"Това е измама и нищо повече! Той просто не е искал да плаща данъци. Това е като мафиотска структура - най-отгоре стои босът, който може да не знае всички детайли, но знае какво се случва", коментира прокурорът. 

Присъдата на Меси и баща му беше наложена от регионалния съд в Барселона и може да бъде обжалвана на по-горна инстанция.

Аржентинската звезда смята да обжалва присъдата, която му бе наложена заради укриване на данъци, съобщиха негови представители, цитирани от БТА. Адвокатите считат, че обжалването в крайна сметка ще покаже правото на защитата и че решението на съдиите ще покаже, че Меси и баща му винаги са били коректни, се казва в комюнике.