Жителите на квартала на бунт срещу застрояването на зелените площи

Кметът на район "Младост" подаде оставка. По-рано ГЕРБ поиска оставката на Цвета Авджиева поради "липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоково пространство".

По темата

Дотук се стигна след протестите на местните жители, които се обединиха срещу застрояването на зелените площи в квартала. 

Близо 120 хиляди души живеят район "Младост". Десетки от тях излязоха на протест пред Общината. Исканията им са да не се застрояват и без това намалелите зелени площи.  

Начало на недоволството сложи един конкретен случай в "Младост 1". В края на миналия месец единствената в района зелена площ с детски съоръжения бе заградена. От табела на оградата се разбра, че започва строеж на общежитие, а имотът е частен. 

"В момента тече пълна проверка на всички процедури от 2003-та година. От реституцията досега. Гарантирах, че докато приключи проверката, строителство няма да има", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Проверката по случая трябва да приключи до дни. 

Кметът в оставка на район "Младост" Цвета Авджиева беше обвинена и в конфликт на интереси, тъй като нейният зет преди 3 години е бил управител на фирмата, която е наета да построи общежитието. 

Кметовете на райони са избрани пряко от гражданите. Това значи, че Авджиева ще подаде своята оставка в  Общинската избирателна комисия, а след това има  заседание на столичния общински съвет, за да бъде избран временен кмет.

Стажант-репортер: Владислава Тричкова