Вижте историята на едно истинско пътешествие

Историята на едно пътешествие. Какво е да изминеш 14 000 километра от ледения континент Антарктида до Сантяго де Компостела?

В първото по рода си в света пътуване участва и българката фотографка Иглика Трифонова.

От най-студеното място на света до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела”.

2016 годиан ще бъде запомнена в хилядолетната история на поклонничеството, като годината, в която се проведе най-дългото Камино де Сантяго в света.

„Радост, че това нещо ти се случва, че си мечтал за него, че си сбъднал една мечта и че си с приятели, които са за цял живот от другия край на света”, разказва Иглика Трифонова. „Да отидеш до Антарктида само по себе си е лудост за повечето хора, но за мен двете неща са свързани, аз научих за Камино в Антарктида от моята приятелка биоложка, с която вземахме кръв от пингвини”, разказва Иглика.

По темата

Тя тръгва от остров Дисепшън в Антарктика на борда на испанския  изследователски кораб „Есперидес“.

„Никак не е лесно, защото доста клати и за човек, който има морска болест е доста трудно. Предполагам същото като да бъде на кон. Но е много по-вълнуващо, защото се минава през целия Атлантически океан”, разказва Иглика.

50-те участници стават първите поклонници, изминали пилигримския маршрут от Антарктида до Компостела.

„Всяко Камино е опасно. Всеки път е опасен, но пък е много по-интересно, защото започваш от пингвините, а накрая ставаш Пингуирино, образът който са измислили за антарктическите пилигрими - пингвин с пилигримска шапка”, разказва Иглика.

В катедралата в Сантяго за тях отслужват меса и са благословени от архиепископа на града.

„Опрости ни греховете. Прегърнахме златния образ на Сантяго в олтара и се поклонихме пред неговите мощи”, заявява Иглика.

След това им издават сертификат, че са изминали най-дългото камино в света!

Иглика участва в първото по рода си камино в света, но за нея това е осмото изминаване на пътя на Сантяго в Испания.