Вижте някои от най-интересните и любопитни моменти от Игрите!

Още месеци преди откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро се чуха коментари, че Игрите въобще не трябваше да се състоят там. Върлуващият Зика вирус, икономическата криза, недоволството срещу политическия елит и високата престъпност бяха най-големите препятствия пред домакините.

По темата

Две седмици преди старта на игрите в Рио стана ясно, че руските лекоатлети са вън от Олимпиадата. Причина беше доклад, който откри доказателства за широкомащабна схема за използване на допинг.

С начало на олимпийските игри обаче значение имаше само спортът.Светът ще запомни два феномена. Единият - американският плувец Майкъл Фелпс, който вече има рекордните вече 22 златни олимпийски медала.

Другият феномен - Юсейн Болт, който приключи в Рио олимпийската си кариера. След Игрите в Бразилия той вече е единственият атлет, който е печелил във всички три спринтьорски дисциплини на три Олимпиади.

Българското участие в Игрите ще бъде запомнено с няколко неща.Едно от тях-  Силвия Дънекова стана първата хваната със забранени вещества на тази олимпиада.

Някои от олимпийците ни отпаднаха още в началото, други се класираха за финали, но в крайна сметка усмивките за България от  Рио донесоха няколко дами. Елица Янкова спечели бронзов медал в борбата,  Мирела Демирева – сребро в скока на височина, а ансамбълът ни по художествена гимнастика грабна бронзовите медали в многобоя. Няма да забравим и постигнато от европейската шампионка Ивет Лалова, която се класира за финала на 200 метра, но за съжаление в крайното класиране остана осма.

Пример и вдъхновение са не само спортните рекорди от Олимпиадата, но и всички прояви на човечност и воля - майката, която участва в 7 олимпиади в борба за живота на детето си, новозеландката, която спря и прегърна, конкурентката си, за да я успокои след като двете се сблъскват и падат при бягането в сериите на 5000 метра.

Симпатии на света събра и селфито на две гимнастички от Южна и Северна Корея.