Засега глобените за изхвърляне на боклук са единици

Незаконни сметища на метри от къщите в почти всяко българско село. За това сигнализираха зрители на NOVA.

По темата

Регионалните инспекции по околна среда и води налагат глоби на кметовете, но резултатът е само за няколко месеца и след това боклуците отново превземат ниви и реки.

Примерът е от хасковското село Брягово. Допреди няколко години земята на Тенчо Георгиев и негови роднини е била пасище. Сега обаче тук добитък не може да влезе. Само на метри от незаконното сметище са контейнери за отпадъци, но те са празни и дори съборени на земята.

Незаконните сметища се следят от регионалните инспекции по околна среда и води. Само за тази година тук са получени 20 сигнала за подобни замърсявания.

В случая с боклуците в село Брягово ще бъде дадено предписание на община Хасково да го почисти. От кметството заявиха, че ще бъде потърсена отговорност от кмета на селото, че е допуснал това сметище. Тази година РИОСВ-Хасково е наложило два акта за непочистени сметища. Миналата година броят им е осем. Според хората обаче трябва да се санкционират и самите нарушители.

Засега глобените за изхвърляне на боклук са единици. Санкцията за кметовете, които не почистят нерегламентирани сметища е 2 000 лева.

Репортер: Димитър Иванов