Двете партии отказаха да коментират разнопосочните си политически ходове

Ясни са вече двете големи неизвестни за президентския вот. ДПС и ДОСТ обявиха своите фаворити за първия тур.

ДПС подкрепят Пламен Орешарски на президентските избори. Бившият премиер се включи в президентската надпревара, след като беше издигнат от инициативен комитет. От Движението високо оценяват качествата му, както и постигнатото по време на премиерският му мандат.

По темата

 „Ако не успеем на първи тур, значи на втори тур най-вероятно ще изберем Пламен Орешарски за президент на страната”, убеден е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.Така остана без отговор въпроса към кого ще се насочат решаващите гласове на ДПС, ако Орешарски не отиде на балотаж.

Самият Пламен Орешарски пестеливо благодари за подкрепата, но с  уточнението, че тя е наскоро поискана.„Не съм имал разговори с ДПС преди кандидатурата ми. Говорих с Карадайъ в последните няколко дни за подкрепа и я получих, което е радващо”, коментира Орешарски.

И докато ДПС си избра за първия тур кандидат от долните позиции на социологическата стълбица, бившите партньори и днешни врагове от ДОСТ се насочиха директно към фаворита. „ДОСТ подкрепя кандидатурата на  Цецка Цачева за президент на България”, съобщи председателят на партията Лютви Местан.

Подкрепата не била търсена и искана от ГЕРБ, уточни Местан и използва случая за язвителна закачка с бившите съпартийци от ДПС.  „Ние не споделяме принципа "няма да дадем непоискана подкрепа", защото това изречение ми мирише на покана за сделка”, коментира Местан.

Въпреки двустранните хапливи намеци, ДПС и ДОСТ взаимно отказаха да коментират по същество разнопосочните си политически ходове.   

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки, видеоматериали или текстови сигнали.

ВСИЧКО ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТИТЕ И ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК