"Новият първи" – дебат в "Здравей, България преди президентския вот

„Новият първи” –  ключови кандидати за президент влизат в дебат в „Здравей, България” преди президентския вот. Част от темите, които коментираха, бяха проблемът с бежанците; отношенията с Турция; България между Москва, Брюксел и Вашингтон.

„България трябва да води политика на недопускане на бежанците в България, на защита на границата, включително употреба на сила. Никакво трайно заселване, както предлага правителството в момента”, на мнение е Красимир Каракачанов, кандидат за президент на Обединените патриоти.

„Аз бих говорил по един нов начин в ЕС. Все още Европа няма единна политика по отношение на бежанците. Вместо да се търси политика, която да възпира нашествието на нелегални мигранти, все още европейските чиновници пробутват директиви, според които ние трябва да продължим да приемаме и да разселваме”, допълни той. 

По темата

„По отношение на външната политика – естествено е, че България е член на НАТО и ЕС, но това не означава, че не трябва да водим балансирана политика и приятелски отношения с Русия. Турция е голям проблем в международната политика. Моето категорично мнение е „не” на Турция в ЕС”, заяви Каракачанов.

„Не смятам, че трябва да водим наведена политика към когото и да било. Президентът обаче трябва да се старае да развива балансирани отношения. Не е работа на България да дава квалификации. В конфликта САЩ-Русия най-глупавото е да се набутаме по средата”, на мнение е той.

„Темата за бежанците до голяма степен е външнополитическа. Да, трябва да си пазим границите, да има охрана на нея. Много важно е да се спре напливът на бежанци. Голяма част от тях идват от страни, които не са свързани със съответен конфликт. Така че работа на президента е да води активна дипломатическа дейност за това те да могат да се връщат обратно. Като президент бих започнал много активно политика на Балканите и в Черно море, за да можем да върнем на България авторитета и спокойствието около границите ни”, заяви Ивайло Калфин, кандидат за президент на АБВ.

„Опасността за България не е Русия, а целият този нестабилен регион от Близкия изток до Балканите, където има етническо и религиозно напрежение. Трябва да търсим сигурност около себе си. Бих започнал инициатива за еврорегион в Черно море, което означава сътрудничество. Петте балкански страни-членки на ЕС да започнат да излизат с общи позиции”, поясни той.

„Европа се променя и ще се промени много бързо. С излизането на Великобритания от ЕС той ще има различен начин на функциониране. Ако не знаем какво искаме, България ще изпадне в една периферия, в която е ни е много по-трудно да работим”, допълни Калфин.

„Проблемът е, че страните, откъдето идват бежанците, не изглежда, че ще се успокояват в бъдеще, а напротив – ще става още по-лошо положението. Затова и България, но най-вече Европа, трябва да намерят решение, което ще е устойчиво във времето. То е свързано със способността да се защитават границите, както и да налага политическо влияние в страните, от които идват. Работата, която трябва да свършим у нас, е свързана с битката с каналджийската мафия”, на мнение е Трайчо Трайков, кандидат за президент на Реформаторския блок.

„Някой каза, че трябва да поддържаме балансирана политика с Русия. Въпросът е дали тя иска това. Ако е с Турция, дали Турция иска. Едно е какво ние искаме, друго – какво  отношение срещаме. Задачата на българския президент е да създаде предпоставки за такова равнопоставено отношение. Категорично балканската политика е задължение номер едно на външната ни политика. Нашата сила е в това, че имаме общи интереси със съседите си”, заяви Трайков.

„По темата за бежанците изразих мнение, когато бях премиер. Защитих югоизточната граница, като започнах изграждането на оградата и рязко спадна броят на нелегалните мигранти през 2014 г. Мнението ми е същото и днес”, заяви Пламен Орешарски, кандидат за президент, издигнат от ИК, подкрепен от ДПС.

„По отношение на външната политика, счита се, че България е малка страна и трябва някой да я защитава. В историята винаги сме правили така и винаги сме бъркали. Смятам, че никой не трябва да ни защитава, а ние трябва да поддържаме добри отношения с всички. Като президент бих полагал усилия да поддържам всички стари приятелства и да установявам нови. Не само с Анкара и с Москва. Има достатъчно други влиятелни, а и не чак толкова влиятелни сили на изток от нас”, каза още Пламен Орешарски.