Пред една от секциите в Лондон се стигна до физическа саморазправа

Безсънна нощ в Лондон. В една от секциите се стигна до физическа саморазправа. Дълги опашки попречиха на българи в британската столица да гласуват.

Дъжд, студ и изключително много инат белязаха президентския вот за българите в Лондон.

По темата

Напрежение имаше пред секцията в Баркинг. От днес това място отново е един от големите български магазини и нищо не подсказва за изборите в неделя.

Но вчера комисиите бяха подложени на сложни условия за работа, а избирателите –на тежки атмосферни условия в желанието си да упражнят правото си на глас. Някои хора чакаха по 3-4 часа, за да гласуват.

А Вие кого ще подкрепите на балотажа? Гласувайте в нашата анкета тук.

В 21:00 часа обаче секцията затвори и стотици не можаха да гласуват.

През една от секциите в Баркинг през целия ден минаха близо 1000 души.

Желаещи да гласуват, които не са успели, имаше и в други европейски градове. Проблеми е имало в Германия, Италия и Белгия.

Европейската ни обиколка за недоволни гласоподаватели започва от Брюксел. В белгийската столица българите можеха да гласуват в две секции. Общото между местата са били опашките.

„Чакахме час и половина и се отказахме. След това отидохме и до другата възможна секция, където от колата видяхме, че едва ли ще ни стигне остатъкът от деня, за да изчакаме опашката”, обясни  Владимир Павлов, българин в Брюксел.

Някои успели да гласуват в друг град. За други времето не стигнало, споделят съгражданите зад граница във Facebook.

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота. 

Друг сигнал за опашки пред избирателните урни ни отвежда в град Мюнстер, Германия. Там е имало една избирателна секция.

„Аз лично наистина чаках 4 часа, за да мога да гласувам. Проблемът беше там, че много хора не успяха наистина да гласуват, защото бяха късно отишли и някои не можеха да отделят четири часа”, разказа Василена Бекман, българка в Мюнстер.

В Северна Италия е имало само една изборна секция, оплакват се наши сънародници.

„Пристигнах в 12:15 на обяд, успях да гласувам в 18:30. Искам да попитам българските политици: „Всички чакаха резултатите от гласовете на българите в чужбина - защо никой не попита, защо българите в чужбина не можаха всичките да гласуват?”, попита Милена Огнянова, българка в Милано.

Сигнали за опашки и часове чакане пред избирателните секции получихме и от Париж, Атина и Прага.