Перата е обвинен за незаконно арестуване на мигранти

Първото дело за „лов” на бежанци започна днес в Бургаския районен съд. Като подсъдим пред магистратите застана 31-годишният Петър Низамов – по прякор Перата. Той е обвинен в това, че на 10 април e вързал със „свински опашки” трима афганистанци. В съдебна зала перата беше категоричен, че не се признава за виновен.

Един видеоклип разбуни духовете в социалната мрежа и стана причина да започне първото у нас дело за „Лов на бежанци” срещу Петър Низамов по прякор Перата.

Перата за ареста на бежанци: Бях нападнат

Подсъдимият е имал съучастник, който е извършвал същите действия с мигрантите като него. Той обаче е бил с маска и бежанците не са го разпознали.

Тримата пострадали не се явиха на делото, тъй като са обявени за общодържавно издирване, след като в началото на юни напуснали центъра в Пъстрогор.

Ход на делото бе даден, въпреки, че защитата на Низамов оспори, че процеса се гледа не от Съдът в Малко Търново, а от Районния съд в Бургас,срещу който Перата води две дела. Затова адвокатите му смятат, че процесът е „монтиран”.

Петър Низамов-Перата: Истинските сирийци са против мигрантите

„Монтиран процес означава да фабрикуваш доказателства, означава да събираш доказателства и да не се съобразяваш с тях. Означава да следиш незаконно некой, което също го има в това досъдебно производство, означава да пишеш обвинителни актове без да се съобразяваш със събраните доказателства”, заяви Иван Стоянов, адвокат на Низамов.

И най-важното било, че се създавала медийна среда, за да бъде очернен неговия клиент. Самият Низамов в съдебна зала бе категоричен, че не се признава за виновен и никога няма да се признае. Нарече процеса „ирония” и го свърза с Харманли.

„Виждате, на едното място българите се опитват да се защитят със зъби и нокти, от години не могат да излязат след 6 часа вечерта, живеят в страх, а в същото време един човек, който е заловил доказани престъпници, преминали незаконно границата в момента го разкарват по съдебните зали. Затова е ирония, разбира се, че е ирония”, заяви Петър Низамов.

Процесът ще продължи в няколко съдебни заседания.

Репортер: Цеца Алексова