Те поискаха да бъдат активна част от обществото, а не само обект на благотворителност

Деца и възрастни с увреждания излязоха на символично шествие в Бургас, за да поставят проблемите си на дневен ред. Те поискаха да бъдат активна част от обществото, а не само обект на благотворителност и закрила.

Симона е с детска церебрална парализа. От години майка и се грижи за нея като „личен асистент”.

„Тези деца се гледат трудно, имат нужди,всяко има различни нужди и ние искаме да се направи Закон за личната помощ, която да е за хората според нуждите им”, обяснява майката Гергана Маврова.

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Затова Симона, Гери и други хора в тяхното положение излязоха на шествие. За да поставят проблемите си на дневен ред.

„Държавата подкрепя родителите, които оставят децата си в институциите, а не нас, които сме избрали да ги гледаме”, коментира Ина Русева, майка са дете с увреждания.

„Просто човек трябва сам да си отстоява правата,независимо по какъв начин - и чрез партньорство и чрез протест и въобще по всеки един начин”, казва Мария, майка на дете с увреждания.

„Това, че имаме някакви физически различия или психически различия не означава, че не сме заедно, ние винаги трябва да си помагаме”, обяснява Ивайло Енев, куклен артист.

Подкрепени бяха от артисти, спортисти и приятели. А Симона стана част от танца на ансамбъл „Странджа”, за да усети, поне днес, че не е по-различна от другите.

Репортер: Цеца Алексова