Дават се и сериозни правомощия за прекъсване на комуникации и за обиски

Нов антитерористичен закон отваря широко възможностите за подслушване. Дават се и сериозни правомощия за прекъсване на комуникации и за обиски.

Законът за противодействие на тероризма променя доста други закони – за МВР, за ДАНС и за СРС-тата.

По темата

Според новия закон шефове на служби ще могат да назначават подслушване без да има съдебна заповед, ако преценят, че има реална заплаха. Срокът за подслушване ще бъде по дълъг – вместо 6 месеца ще е 2 години.

При съмнение за терористична заплаха ще може да се прави обиск на дома без разрешение, да се отнема автомобил, да се спират, комуникации, да се арестува без заповед.

Един от спорните текстове в закона - право на такива действия ще има не само полицията, но и военните, и ДАНС.

„Откъде накъде ДАНС ще има полицейски правомощия”, пита депутатът Атанас Атанасов.

Извънредните мерки ще сработват след обявяване на режим на пряка терористична опасност. Това ще става със заповед на вътрешния министър. И ако дори цивилен полицай поиска да ви вземе колата, за да предотврати терористична заплаха, трябва да се подчиним. В противен случай, ако се случи нещо и загинат хора – отказалият да съдейства  ще носи отговорност

„Защото тогава вече ще се докаже, че е имало терористичен акт и той би могло да бъде предотвратен”, обяснява експертът Славчо Велков.

Обсъждането и гласуването на закона мина без сериозни дебати. И с малко депутатски гласове.

Според адвокат Александър Кашъмов законът е скандален и нарушаващ човешките права.

 „И сега те злоупотребяват, а какво става утре, когато ще мога да влизат, да претърсват и т.н. Това е власт, която се дава на полиция и на военни”, коментира Кашъмов.            

Законът развързва ръцете и при прилагане на закона за СРС-тата. Подслушването вече ще се разрешава еднолично – от председателя на Специализирания съд, а не от съдиите от 28 окръжни съдилища.

„Интернет доставчиците и мобилните оператори са длъжни да предоставят незабавен достъп на шефовете на службите и на полицията без съдено разрешение. Това е едно изключение, което се появява за първи път и е много притеснително, защото кой контролира как се ползва”, обясни адвокат Кашъмов.