Това става след сигнал на неправителствената организация „Активни потребители"

Съмнения за лютеница с опасно вещество. Асоциация „Активни потребители" твърди, че е открила индустриален химикал, който действал като наркотик.  

По темата

Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. По-малко вероятно е да доведе и до пристрастяване.

"Това химическо вещество има доказани наркотични функции и по-конкретно - дейтва като седатив - приспивателно. Ако човек изяде една лъжичка или дори цяло бурканче, най-вероятно нищо няма да му се случи, освен да му се доспи. Но има и хипотеза, която води към идеята за пристрастяване", обясни пред камерата на NOVA Богомил Николов от "Активни потребители".

От "Активни потребители" нямат право да посочат търговската марка на лютеницата, но увериха, че са подали сигнал в Софийската районна прокуратура и в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) още по Коледа. 

Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от някаква пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството, коментират експертите.

Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт. 

Според токсиколози олеамидът се съдържа в много предмети, които използваме в ежедневието си, като пластмасовитте чашки за кафе, например. Веществото обаче не било опасно, твърдят специалистите.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, били включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните, били тествани и домашно произведени - от различни райони на страната. Разликата между първите и вторите е драстична в полза на домашното производство. В тях има много по-малко захар, сол и нишесте.

В някои от лютениците, предназначени специално за деца, било установено изключително високо съдържание на захар. Количеството й в определени видове лютеници било същото като това в един цял шоколад. 

Добрата новина е, че в изследванитте видове лютеница не са открити рапично олио и тиква. Те често се добавят в бурканчетата, защото са по-евтини заместители на обичайно използваните продукти.

Някои от пробите били изпращани и до лаборатория в Белгия за потвърждаване на резултатите. Официално лабораторията на "Активни потребители" няма право да изследва храни. Затова проверка по казуса е започнала в БАБХ. Ако агенцията установи, че лютеницата със съдържание на олеамид е опасна, тя ще бъде изтеглена от пазара.

Цялото изследване на "Активни потребители", както и становището на БАБХ, ще бъдат оповестени в петък.