Докога ще действа правителството на Бойко Борисов?

Студ навън, но жега сред политиците. Огнян Герджиков е едно от спряганите имена за служебен премиер. Той ли ще бъде и докога ще действа правителството на Бойко Борисов? Интригата се заплита с всеки изминал ден.

Броени дни ни делят от развръзката на този политически лабиринт. 19-ти януари е датата, на която новоизбраният президент Румен Радев ще положи клетва пред Народното събрание преди да го разпусне. На 22-ри пък той официално ще се настани на „Дондуков” 2. Междувременно обаче очевидно вече се е заел със събирането на служебен кабинет. За поста министър-председател е разговаряно с няколко души, един от тях си призна - Огнян Герджиков.

По темата

Бившят парламентарен шеф Огнян Герджиков индиректно бил попитан как би отговорил, ако получи официална покана да оглави кабинета.

„От екипа ми се обадиха. Обсъждаме тук имена. Вие какво бихте казал, ако ви предложим. Много е условно, с много неизвестни. Аз дори се съмнявам, че бих приел, ако бъда официално поканен. Тъй като съм бил в политиката, знам какво е, не е хубаво. Евентуално бих си помисли, ако се стигне до там, но още не се е стигнало”, казва проф. Огнян Герджиков.

Оставя си обаче вратичка, за да не го обвинят журналистите в лъжа, ако сега е казал „Не”, а утре го открием на „Дондуков” 2.

„Не ми се връща, освен ако се случи нещо, на което не може да се откаже, но не знам какво би било то. Просто казвам нещо, да не би след 15 дни да кажете, че съм излъгал”, добавя проф. Огнян Герджиков.

Независимо дали ще бъде премиер или не, Огнян Герджиков припомня - провеждането на прозрачни избори е едно от задълженията на служебния кабинет, но не и единственото. Правителството ще трябва да се справи с подготовката на председателството на България на ЕС и по всяка вероятност ще трябва да номинира евроомисар, ако кабинетът Борисов не го стори преди да сдаде поста.

А докато на „Дондуков” 1 редят кабинет, от другата страна на жълтите павета молят за още време. От ГЕРБ не са оттеглили предложението си към новоизбрания президент Радев да удължи живота на парламента, за да се приемат промените в Изборния кодекс. И обещават, че могат да го направят бързо.

„Ако получим подкрепата, бихме могли да се справим и в сегашния времеви период на този парламент”, казва Данаил Кирилов, председател на правната комисия, ГЕРБ.

От БСП пък заподозряха в призива за отсрочка по-скрити амбиции.

„Прозира един друг стремеж - да се удължи още повече живота на това правителство, да се замажат и тези безобразия, за които говорихме до момента и още стотици такива безобразия”, казва Атанас Зафиров от БСП.

От ГЕРБ отрекоха с аргумента, че ако искали да метат, нямало да върнат мандата и в подкрепа на твърдението си, че мислят само за Изборния кодекс, заявиха, че са готови и с промените.

Повече по темата гледайте във видеото.