Kакво всъщност знаем за тях и какво е тяхното действие?

Всички, които са летели със самолет, са чували до болка познатата реч за кислородните маски и указанията за тяхното използване. Но какво всъщност знаем за тях и какво е тяхното действие?

По темата

Във филма „Боен клуб” героят на Брад Пит обяснява, че кислородът всъщност предизвиква опиянение и успокоява пътниците: „Когато сме в опасност, ние поемаме въздух дълбоко от кислородната маска. И в един момент ни обхваща еуфория и приемаме съдбата си, докато самолетът ни се разбива”, казва Тайлър Дърдън.

Това обаче са само теории на конспирацията, посочва „Дейли Телеграф”.

Целта на маските е да гарантират безопасността на пътниците. Както обясняват и стюардите, става дума за налягането в самолета. При по-голяма надморска височина въздухът става по-разреден, а нивата на кислород са по-ниски. Затова самолетът е херметизиран и се поддържа налягане, съответстващо на 1500-2400 метра (все едно се намираме в Богота или Мексико сити.

Затова разхерметизирането е изключително опасно. Ако налягането падне под определена стойност, маските падат автоматично. В този момент вие трябва да сложите маската си и да изчакате, докато самолетът достигне безопасна височина. Маските ви предоставят кислород за няколко минути. 

Редактор: Гергана Тенева