Късно в понеделник вечерта той беше арестуван в жилището на свой приятел

Атентаторът, който уби 39 души в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, е направил пълни самопризнания.

В понеделник вечерта Абдулкадир Машарипов беше задържан в жилището на свой приятел, киргизстанец в истанбулския квартал "Есенюрт".

СНИМКИ НА НАПАДАТЕЛЯ ВИЖТЕ ТУК

Машарипов е роден в Узбекистан през 1983 година. Той говори четири езика, а според разследващите той е придобил добрите си бойни умения в тренировъчен лагер в Афганистан. 

"Пръстовите му отпечатъци съвпадат с оставените на местопрестъплението", съобщи губрнаторът на Истанбул Васип Шахин. 

Заедно с него са арестувани още четирима души, сред които има жени. 4-годишният син на атентатора също бил с него.

Издирването е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като полицията разполагала с информация, че той не е напускал града.Отговорност за масовото убийство в клуб "Рейна" пое ИДИЛ.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Турските власти предполагат, че Машарипов е пристигнал в Турция през януари миналата година. Той живеел под наем в Истанбул, но няколко пъти сменял адреса си.

Прегледани са били 7200 часа със записи от видеокамери, а в операцията по издирването са участвали 2000 полицаи. Издирването е водено паралелно в Истанбул, Коня, Хатай и Измир. Обискирани са 152 адреса, а 50 лица са били задържани, иззети са оръжие и улики. 

Турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Куртулмуш вече приветства залавянето на извършителя на атентата в Истанбул на Нова година. "Нашата война срещу терора и силите, които стоят зад него, ще продължи докрай", подчерта той.