Според тях разказът на охранителите за случилото се не е убедителен

Все още няма арестувани за обира на 300 000 лева от инкасо автомобил. Разследването продължава, а въпросите, как нападателите са успели да проникнат в бронирания автомобил, стават все повече. Според специалисти в този случай има голямо съвпадение на грешки.

По темата

Обир като на филм. Но според специалисти, главните герои не са убедителни.

„В един изключително голям процент от случаите няма как да се случи без помощ отвътре”, обясни Тодор Тодоров, криминален психолог.

По такава версия работят и разследващите. В този случай грешките се оказват много.

Инкасо автомобилите трябва да имат екип от трима  души - шофьор, охранител и инкасатор. Тук е и пропуск номер 1 – в колата са били само двама.

Екипът на охранителната фирма е спрял в локалното платно, далеч от магазините. По инструкции той трябва да бъде близо до обекта.

Тук идва грешка номер 3 - след като единият служител слиза, за да събере парите, двама маскирани влизат през все още незатворената врата на автомобила. 

„Хората, които са участници в този грабеж, ако може така да го наречем, са решили, че може да се възползват от някакъв пропуск, който така или иначе явно го има в практиката на тези екипи, и да се възползват от ситуацията”, коментира още Тодор Тодоров.

Крадците заплашват шофьора и задигат 300 000 лева, въпреки че в автомобила има 700 000. Полицията намира шофьора завързан за волана с белезници.

Инкасо автомобилите, които пренасят над 30 000 лева, имат три зони. В първата обикновено се намират шофьорът и охранителят. Във втората е мястото за инкасатора. А в третата е сейфът. Между трите зони няма никаква връзка.

„Няма как да се качиш в задната част на автомобила и да заплашваш шофьора. Или се качваш при шофьора и го заплашваш в предната част, а парите не трябва да са при него, или се качваш в задната част и нямаш контакт с шофьора”, обясни Мануил Манев, специалист по охрана.

Ключът за сейфа по правило трябва да е в инкасатора. А такъв не е имало. Въпросът е как тогава шофьорът е дал парите на нападателите?

„Има само един-единствен вариант: нарушени са всички правила. Един сак с 300 000 лева или една чанта е хвърлена вътре при шофьора от мързел, от недоглеждане, не е пуснат, където трябва, точно в този момент се появяват щастливите крадци”, коментира Мануил Манев.

От фирмата-собственик на инкасо автомобила отново отказваха коментар.