Правителството на Гриндяну отстъпи пред протестиращите

Победа на протеста в Румъния! Правителството се предаде и отмени проектозакона, който облекчаваше наказанията за корупция. Въпреки това в Букурещ хиляди се събраха на протест. За първи път имаше и контрапротест от поддръжници на властта!

„Няма да ни спрете” - с това мото още в 8 часа сутринта на площада пред Министерския съвет се събраха група недоволни колоездачи.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В РУМЪНИЯ

„По традиция в неделя караме заедно. Вече ще идваме тук. В събота пък обичам да се катеря. И това мога да правя тук”, казва колоездачът Радо.

Вече не вярват на правителството. И си обещават, че няма да го оставят на мира.

По темата

„Искаме да покажем на властта, че можем да изпълнявам ежедневните си задължения и от тук, като така ги следим отблизо”, казва още Радо.

И не бяха сами. Към днешния протест се присъединиха хора от всички краища на Румъния.

„Протестирах в Тимишоара с десетки хиляди хора. Не ни чуха. Затова дойдохме по-близо, за да сме сигурни, че ще ни забележат”, казва Космин Падинену.

Пропътувал е стотици километри с едно единствено искане.

„Правителството трябва да си подаде оставката. Ние просто загубихме вяра в него”, казва Космин Падинену.

Протестираха от близо и далече, стари и млади.

За майката на двете момичета, днес освен решението на властта, имаше и друга водеща тема - протеста пред румънското посолство в България.

„Бяхме толкова впечатлени от случващото се в България. И много щастливи”, коментира Джорджета.

И България им отвърна:

„Много похвално е това, което се случва в Румъния. Това са едни безплатни уроци, които хората в България трябва да ги приемат”, казва Антон Канчев, Федерация на българските организации в Румъния.

Недоволството пред Министерския съвет обаче не се оказа единственото днес. Пред президентския дворец започна и контрапротест, организиран от привърженици на правителството.

„Аз подкрепям закона. Гласувал съм за кабинета и за партията, която управлява в момента. Искам демокрация в Румъния”, казва Динонеско Каталин

В мишена се превърна президента. Недоволните скандираха за неговата оставка. И все пак двата протеста имаха и нещо общо – участниците в тях бяха твърдо решени отново да излязат по улиците на Румъния.

Мирна демонстрация и пред Румънското посолство в София в знак на солидарност с протестите в северната ни съседка. 

Събитието беше организирано във Facebook от румънци, живеещи в България. На страницата гражданите призовават да се носят български, румънски и европейски знамена.

"Ако Румъния направи крачка назад в борбата с корупцията, това би било много лош знак и за България", заявяват организаторите на протеста.

Повече по темата гледайте във видеото.