Безработицата от 7-8% е фалшива, смята председателят на КРИБ

„В България безработица няма, имаме огромен проблем с кадрите”. Това заяви в предаването „Здравей, България” председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Ако погледнете статистиката, безработицата е 7-8%. Но това са фалшиви 7-8%. Гледам по телевизията млад човек да казва: „Докато са живи мама и татко, нямам зор да ходя да работя”. Той си взима социалните помощи”, коментира Домусчиев.

Относно ромското малцинство, председателят на КРИБ коментира, че те нямат образование и не желаят да работят.

„В моите заводи вече имаме около 150-200 роми, опитваме се да ги образоваме, да им помогнем. Но ако нямат желание да ходят на училище, да работят и живеят на социални помощи и кражби, ние какво да направим?”, попита Домусчиев.

„България изнася квалифицирана работна ръка, а в същото време имаме затруднение да създаваме такава и да внасяме такава”, заяви Домусчиев.

По темата

Що се отнася до президентското вето на Закона за концесиите, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България реагира остро. Според Домусчиев 50 години концесия не може да се нарече приватизация.

„Не може да се счита за приватизация, тъй като собствеността остава държавна, има съответния контрол, по Закона за концесиите. Има и Закон за публично-частното партньорство. Новият закон обединяваше двата закона”, заяви председателят на КРИБ.

Той даде и пример.

„Не виждам с какви средства държавата би построила тунел под Шипка, който е необходим. Докато, ако се появи един концесионер, който е готов да го построи под формата на публично-частно партньорство, не виждам никакъв проблем, стига да имаме подходящия закон, който да гарантира на този инвеститор, че ще си върне инвестицията”, заяви Домусчиев.

Относно мнението на Божидар Данев от Българската стопанска камара, който смята, че това отваря вратата за корупция, Домусчиев заяви:  

„Не ми се влиза в дълги коментари каква е причината специално Божидар Данев да критикува концесията. Не виждам никакъв проблем и нашите експерти не виждат. След всяко вето трябва да излязат мотиви. Чакаме ги”, заяви Домусчиев. „За нас президентът е подведен, липсата на експертност е една от причините, тъй като кабинетът му е отскоро. При него са ходили синдикати и неправителствени организации и всеки един, който е против, си е изказал там мнението. Не бяха поканени най-заинтересованите - работодателите", каза Домусчиев и добави, че „приказките за безкрайност на концесиите са пълна глупости”: „Разликата е, че концесиите за повече от 35 години могат да бъдат удължени от парламента. Това трябва да стане не с решение на един човек, министър или кмет. Трябва да мине през съответните обсъждания”.

Повече гледайте във видеото.