Огнян Герджиков призна за напрежение между България и Турция

Предизборната агитация доведе до напрежение между страната ни и Турция. Нов скандал около изборите - този път с песен на турски език. Тя звучи от автобуса на една от партиите, участници в изборите. Предстои ЦИК да разгледа случая на свое заседание.

Песента с мотиви от турски марш разбуни духовете в интернет. Партията, която държи правата за нея, решила да води политическата битка и с музика. Твърди, че има превод и на български, който обаче още не е синхронизиран с музиката. 

По темата

Случката, според публикация във Facebook, става преди седмица в центъра на Кърджали. Автобусът, от който се разнася песента, е с ликовете на лидерите на ДОСТ Лютви Местан и Охран Исмаилов. Седмица по-късно същият автобус и озвучаването му обикаля Община Кирково, а основните оплаквания на тел. 112 са заради децибелите, с които се лее музиката.

Лютви Местан потвърди, че песента, която възхвалява толерантността, вече е химн на партията му.

„В хода на кампанията много партии ползват певци. Музиката няма език, няма етнос и религия”, каза Местан.

„Не мога да преценя, тъй като не разбирам съдържанието на песента”, коментира говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Авторът е изселник в Измир. Твърди, че за музиката ползвал мотиви от турски марш.

„Просто вдигаме духа хората да станат и да отидат на урните”, коментира авторът на песента Мехмед Сербест.

Според Изборния кодекс единственият език, на който може да се прави агитация, е българският. Случаят вече е в полезрението на ЦИК, които решават  има ли нарушение на закона. Камелия Нейкова е скептична, че нарушение ще бъде установено, защото сигналът идва от социалните мрежи, които не подлежат на контрол.

Лицензиран преводач преведе за NOVA текстаЧаст от него гласи: „Нямаме работа нито със сараи, нито с пари. Идваме,за да бъдем решение на проблемите ви”.

Следва призив за приятелство и обединение между християни и мюсюлмани и покана за всеки слушател да заповяда в приятелството.

Междувременно продължава политическият отзвук от дипломатическите престрелки между София и Анкара за агитацията в полза на ДОСТ. Премиерът Огнян Герджиков призна, че напрежение съществува.

"Има известно напрежение между България и Турция. Силно се надявам да не се стига до крайни мерки като скъсване на дипломатически отношения. Това не можем и не бива да допускаме", заяви Герджиков. 

По отношение на подготовката на изборите той е на мнение, че тя върви много системно и има създадена силна организация. Има обаче и сигнали за купуване на гласове.

„Първите сигнали дойдоха от Северозападна България, вземат се мерки. Също така в Югоизточна България има такива сигнали, превантивна дейност се провежда много сериозна. Всичките структури са мобилизирани, включително ДАНС и другите силови ведомства, тъй като трябва да се покаже решимост за борба с това изключително грозно явление – българи да си продават гласовете за пари. Това е нещо, което е недопустимо за една европейска държава“, категоричен е премиерът.

На въпрос има ли политически смени в институциите, Герджиков отрече подобно нещо: „Ние не сме политическо правителство. Но там, където заварваме недобри неща, там се мъчим да намерим по-добрите кадрови решения, още повече, че никой не е абониран за директорски постове“. 

Репортери: Ина Гълъбова, Калина Влайкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.