Водата не спира да се покачва и свлачище заплашва къщите в квартала

Рудник "Кремиковци" вече седем години стои безстопанствен. Вместо на рудник вече прилича на язовир. Не спира да се пълни с вода, освен това се е образувало и свлачище, което застрашава жителите на квартал "Кремиковци". Какви са техните страхове и защо мерки до момента не са предприети?

Водата в рудника не спира да се покачва, а опасността от свлачище не спира да тревожи хората в квартала.   
 
През 2010 година част от земите се продават на търг и стават частна собственост на фирма „Металтрейд инженеринг” ЕООД. Останалата част остават държавна собственост. Малко след продажбата обаче всички тръби и водоотливната шахта в рудника са премахнати и водата започва да се покачва.
 
Същата година Министерският съвет сключва и концесионен договор с фирма „Целзиан” ООД за добив на железна руда и барит от рудника.

Така преговорите между фирмите остават без резултат. Според концесионера на рудника не се разбрали за пари.

Фирма "Металтрейд инженеринг" отказа коментар, защото никъде в договора й не пише, че трябва да отговаря за рудника и водата в него. Купената от нея площ е земеделска и не носи отговорност. Без резултат остава и проблемът в държавната площ на рудника.
 
Последното решение на Министерския съвет е да отмени концесията на фирма "Целзиан", защото в рудника няма концесионна дейност повече от 22 месеца, както е по договор. От фирмата обаче завеждат дело срещу решението. И казусът е върнат в изходна позиция.
 
От Министерството на енергетиката отказаха да отговорят пред камера защо седем години проблемът не е решен. Причината гласи стандартното - по случая се води дело и до неговото приключване няма да коментираме.
 
Така, докато всички страни, замесени с рудника, спорят за пари и площ, водата заплашва все повече жителите на кремиковци.
 
Репортер: Глория Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.