Минималната пенсия става 200 лева, учителските заплати скачат двойно

Обединените патриоти и ГЕРБ се разбраха какви да са приоритетите по време на съвместното им управление.

СНИМКИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Те са си стиснали ръцете минималната пенсия да се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 година и до 200 лв. от 1 октомври 2017 г. Промени в преките данъци няма да има.

Учителските заплати трябва да се удвоят до края на мандата. Предвидена е и промяна в системата на делегираните бюджети. Идеята – финансирането да не зависи само от броя на децата, но и от качеството на образованието. 

Партиите обещават да дават повече пари за отбрана, за да може до края на мандата за това да се харчат 2% от БВП.  ГЕРБ и Патриотите смятат да върнат военното обучение в училище и да разширят възможностите за доброволна военна служба.

Социалните помощи пък ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи, трябва да се включат в заетост. Посещението не само на училище, но и на детска градина, ще бъде обвързано с изплащането на социални помощи.

Предвидено е въвеждане на електронни винетки за леките коли и тол такси за изминато разстояние за тировете и другите превозни средства.

Програмата за енергийна ефективност ще се разшири и вече ще обхваща тухлени многофамилни и еднофамилни жилищни сгради.

ГЕРБ и Патриотите не пропускат да споменат и пътя на България към Еврозоната. „Единният банков съюз и Еврозоната са естественият ни път на развитие след изпълнение на всички критерии. Дотогава Валутният борд е безалтернативен и неприкосновен”, подчертават те.

Ще продължи съдебната реформа и ще се приеме нов антикурупционен закон. Предвидено е и приемане на нов Наказателен кодекс и въвеждане на електронно правосъдие до края на следващата година.

В програмата е записана и „модернизация на материалната база в сферата на културата – училища, театри, опери, музеи”. Партиите искат и нов Закон за храните и увеличаване на произведените в България храни в магазините в страната.

ГЕРБ и Патриотите говорят и за закупуване на нови влакове, за изграждане на жп линията от София до Септември, както и за модернизацията на линиите Пловдив – Бургас, Драгоман – София и жп възела в Пловдив. В програмата e записано и ускорено доизграждане на магистрала „Хемус”, довършване на магистрала „Струма” от Благоевград до Сандански, изграждане на магистралата от София до Калотина и на тунела под Шипка и разширение на метрото в София.

Ако се изпълнят мерките от програмата, ГЕРБ и Патриотите гарантират, че в рамките на мандата минималната работна заплата ще стане 650 лева, а средната заплата в страната – 1500 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.