Патриотите и ГЕРБ се разбраха за приоритетите по време на съвместното им управление

Ще стане ли факт заложеният сериозен ръст на доходите в управленската програма на ГЕРБ и Обединените патриоти?  

По темата

Според експертите планираният ръст в доходите не е никак изненадващ. През миналата година средната заплата се е увеличила с 8%. Ако приемем, че няма да има никакъв ръст в икономиката и в следващите години средната заплата отново расте с по 8% - то средната заплата през 2021г. ще е около 1486. Тоест – толкова, колкото планират новите управляващи.

Ето и сметка за минималната заплата. Ако сега – тя е близо 46% от средната заплата за страната. След 4 години – съотношението дори ще е по-ниско – 43 на сто.

Рязък е скокът – поне засега – само в минималните пенсии. Според специалисти обаче – планираният ръст не е справедлив.

По-рано Патриотите и ГЕРБ си стиснали ръцете минималната пенсия да се увеличи до 180 лв. от 1 юли 2017 година и до 200 лв. от 1 октомври 2017г. Промени в преките данъци няма да има. 

Учителското възнаграждение трябва да се удвои до края на мандата. Социалните помощи пък ще се обвържат със заетост – всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост.

Ако се изпълнят мерките от програмата, ГЕРБ и Патриотите гарантират, че в рамките на мандата минималната работна заплата ще стане 650 лева, а средната заплата в страната – 1500 лева.

Гледайте повече във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.