Вотът може да се окаже ключов за бъдещето на цяла Европа

Франция избира президент днес. Очаква се обаче битката да продължи и на 7 май, когато ще бъде насрочен балотаж, ако няма избран победител на първи тур.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС

Смята се, че петима от единадесетте кандидати имат шанс да достигнат до финалната битка.

Изборите ще определят не само бъдещето на Франция, но могат да се окажат ключови за бъдещето и на цяла Европа.

Право на глас имат 47 милиона французи. Над 30% от французите до последно не бяха решили за кого да гласуват, сочат социологическите проучвания.

За първи път шанс да продължи напред има само един представител на традиционните партии.

По темата

Кои са водещите кандидати? 

Марин Льо Пен. Тя е централната фигура в президентските избори във Франция. След шокиращия резултат на референдума за Brexit и победата на Доналд Тръмп, всички се питат - може ли и Франция да бъде оглавена от популист, който говори за изгонване на емигрантите и излизане от Обединена Европа.

„Виждаме един огромен световен монопол, в който нищо няма значение освен печалбите на елита. Казвам го за пореден път и винаги ще го повтарям - Франция не се продава! Френският народ не се продава!”, заявява Марин льо Пен.

Тя залага на националистическото чувство на французите. Слоганът на кампанията ѝ е до болка познатото у нас: „В името на народа!” Но анализатори предупреждават, че зад пламенните речи стоят прагматични интереси.

„Марин Льо Пен иска властта. А хората в нейната партия нямат намерение още 30 години да са в опозиция. Тя няма да се спре пред нищо”, коментира политическият анализатор Жан-Ив Камю.

Прогнозите сочат, че Марин Льо Пен може дори да спечели първият тур на изборите днес. Но ако се стигне до втори тур, избирателите на другите партии най-вероятно ще се обединят срещу нея и няма да ѝ дадат поста. Много французи не харесват близките връзки на Льо Пен с Русия. И заемите, отпускани на партията ѝ от банка, свързана с Кремъл.

Но с част от вижданията на Марин Льо Пен са съгласни всички. А именно, че традиционните партии са в тежка криза. И вероятно нито един от техните кандидати Франсоа Фийон и Беноа Амон, няма да стигне до втори тур. Тук се появява Еманюел Макрон. Практически непознат допреди 2 години, независимият кандидат е най-вероятния следващ президент на Франция.

„В момента сме пред решаващ избор. Избор, който ще определи бъдещето на Франция за едно поколение. Избор, който е определящ за целия развит свят. Това прави отговорността на всеки един от нас още по-голяма”, заявява Еманюел Макрон.

Той е банкер и печели от това, че не е свързан с политическия елит на Франция. Представя себе си като „новото лице”.

Опонентите му твърдят, че това е номер. Франсоа Фийон дори го нарича Еманюел Оланд, с фамилията на сегашния президент и намек, че е негова марионетка. Много се коментира и личния живот на Макрон. И това, че е женен за бившата си учителка по литература, по-възрастна от него с близо 25 години. Изглежда обаче, че опитите по някакъв начин да бъде дискредитиран, не успяват.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.