Това сочат предварителните резултати

Младият проевропейски центрист Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен се класират за втори тур на президентските избори във Франция. Това показват първи прогнозни резултати след края на днешния изборен ден, предаде Франс прес.

Кандидат-президентът на движението "Напред!" (En Marche!) Макрон печели днешния първи тур с 23,7 процента от гласовете, а льо Пен е втора с 21,7 процента по данни на социологическия институт Ипсос, цитирани от Ройтерс и БТА.

Макрон заяви за АФП, че това обръща страницата на френския политически живот.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН

Още два екзитпола - на "Харис интерактив" и на Френския институт за изследване на общественото мнение - поставят Макрон на първо място и Льо Пен на второ.

Според екзит пол, оповестен от белгийската телевизия RTBF, Макрон получава 24%, а Марин льо Пен - 22%. Консерваторът и бивш премиер Франсоа Фийон се нарежда трети с 20,5% от вота, а крайнолевият Жан-Люк Меланшон получава 18%. Телевизията не уточнява нито на кои социологически агенции са данните, нито колко избиратели са участвали в цитираните екзит пол-проучвания.

По темата

Министър-председателят на Франция Бернар Казньов и кандидатът на социалистите за президент Беноа Амон призоваха избирателите да гласуват за Макрон на втория тур на 7 май. Франсоа Фийон призна поражение и също призова поддръжниците си да подкрепят на втория тур Еманюел Макрон срещу Националния фронт. 

Избирателната активност в страната е била относително висока - около 70%, сочат предварителните резултати. 

За първи път в историята на страната вотът се провежда в условията на извънредно положение, обявено заради терористичните нападения. 

В 8 часа днес френските избиратели започнаха гласуването за президент на страната, вот, който до голяма степен ще определи бъдещето на обединена Европа. 47 милиона французи решават, кой е човекът, който ще застане начело на страната за следващите пет години. И ако изходът от днешния вот е най-труден за прогнозиране в съвременната история на Франция, хората знаят много добре какво искат.

Общо 11 кандидати участват на изборите за днес, но само четирима имат шансове да стигнат до втори тур. До ранните следобедни часове всички те бяха вече гласували. 39-годишният центрист и бивш банкер Еманюел Макрон е сочен за най-вероятен водач на днешния тур на изборите. Проучванията му отреждат победа и на 7 май срещу крайнодясната Марин Льо Пен.

Първите двама кандидати с най-много гласове, ще изправят един срещу друг на втория тур на 7 май. Седмица по-късно победителят ще заеме мястото на Франсоа Оланд в Елисейския дворец.

Репортер: Петя Желева