То се случи преди година в Батън Руж, Луизиана

Американското министерство на правосъдието е решило да не повдига обвинения срещу двамата полицаи, които застреляха чернокож мъж в Батън Руж, щата Луизиана в началото на юли миналата година. Убийството на 37-годишния Алтън Стърлинг беше заснето и предизвика вълна от протести срещу полицейската бруталност.

Новината за решението на американското министерство на правосъдието изтече в медиите във вторник, преди да бъдат уведомени кметът на Батън Руж или семейството на жертвата. Това предизвика гнева на близките на Алтън Стърлинг.

По темата

„Това е лудост! Чакахме през цялото това време за нищо. Постоянно ги питах какво ще се случи, ако не вземат решение, а те ми казваха, че чакането ще си струва. Не, не си струваше, всичко това беше напразно”, разказа Сандра Стърлинг, леля на жертвата.

„Затова сме тук, защото няма да им дадем мира. Не сме чули нищо. Прокурорът не ни се е обаждал и нищо не ни е казвал”, каза Вера Стърлинг, леля на жертвата.

До инцидента се стигна след като анонимен се обадил в полицията, че бил заплашван с оръжие от Алтън Стърлинг пред магазина, където продавал дискове. На видеокадрите от началото на юли миналата година се вижда как единият от полицаите прострелва Алтън Стърлинг от близко разстояние, а другият изважда пистолет от джоба на жертвата.

Свидетели обаче твърдят, че оръжието никога не е било в ръцете му и той не е заплашвал полицаите.

Федералното решение да не се повдигат обвинения срещу двамата полицаи не означава, че щатските власти в Луизиана не могат да повдигнат свои обвинения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.