Само за година над 16 хиляди деца са отпаднали от училище

Само за миналата година от училище са отпаднали 16 400 деца, по данни на Националната статистика. Почти всички се са отказали още в началния курс на обучение. И още тревожни данни - за същия период 24 български училища са затворили врати окончателно. На път е да бъде закрито още едно. Какви усилия се полагат за спасяване на училището в карнобатското село Соколово?

По темата

В училище „Христо Ботев” в село Соколово учат 76 деца от 1-ви до 4-и клас. И само едно е от селото. Всички останали пътуват всеки ден с километри, за да влязат в класните стаи. За много родители това е последен избор, след като децата им са отпаднали от други учебни заведения. Но сега съдбата на училището е под въпрос.

„Основният мотив е транспорта. От нашите ученици, по-голямата част, както става ясно от докладната и справката, която съм подала, 33 деца пътуват от града, за да учат в нашето училище. Транспортът се покрива със средства които са предоставени от Министерството на образованието”, обяснява Цветелина Петрова- директор на Началното училище „Христо Ботев” в с. Соколово.

От Община Карнобат, които искат училището да бъде закрито, видяха проблем другаде.

„Ако недай си Боже, се случи нещо по време на тоя превоз, те нямат никаква защита. Аз съучастник в такова престъпление няма да стана”, категоричен е кметът на Карнобат Георги Димитров.

И докато двете страни спорят, семействата на учениците са готови на протест. И отказват да пускат децата си на занимания другаде. Така към армията от хиляди деца, отпаднали на училище, може да се влеят още. Без работа ще останат и 10 учители. След разгорещени спорове в общинския съвет на Карнобат, закриването на училището не беше одобрено. Засега.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.