От партията предлагат и намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ внесоха в парламента предложение за промени в изборното законодателство, с което се въвежда мажоритарният вот.

По темата

„Развили сме предложенията така, както са били поставени въпросите на референдума. Развили сме уредбата на пълен мажоритарен избор в два тура с абсолютно мнозинство.

Предложили сме разделението на територията на страната на 240 едномандатни района, във всеки един от които да се проведе мажоритарен избор в два тура в пълно мнозинство“, обясни депутатът Данаил Кирилов.  

„За чужбина сме предвидили извършването на активна регистрация, която да даде точната картина на активните българските избиратели извън страната“, обясни Кирилов. Процесът на активна регистрация ще даде възможност да се направи първата стъпка за разработването на т.нар. избирателен списък на българите в чужбина. Ако живеем и гласуваме зад граница, гласът ни ще отива там, където е бил последния ни постоянен адрес преди да напуснем България.

"За да се облекчи вотът на българите зад граница, предвиждаме модерни способи за гласуване - електронно дистанционно гласуване и електронно машинно", каза още депутатът от ГЕРБ.

За идеите си от ГЕРБ имат подкрепата на парламентарната група на партията на Веселин Марешки.

„Това е волята на народа, ние ще подкрепим предложенията в пленарната зала”, съобщи Веселин Марешки.

Патриотите обаче са против мажоритарен вот в два тура, в 240 едномандатни района.

„Оставаме с добро желание да има допълнителен мажоритарен елемент в изборите, но не през тази система“, обясни депутатът от групата на Обединените патриоти Искрен Веселинов. 

БСП ще предложат свой вариант на мажоритарната система.

„Имаме принципна позиция, че сме "за" мажоритарно-смесена система и в рамките на обсъждането на този законопроект, ще внесем своите предложения”, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

ГЕРБ предлагат и намаляването на партийната субсидия на един лев на глас. От БСП също смятат, че намаление трябва да има, но лидерът на партията Корнелия Нинова не уточни каква е конкретната позиция на социалистите по този въпрос. 

Инициаторите на референдума за мажоритарен вот дни наред протестираха пред парламента, тъй като не беше внесен законопроект за мажоритарния вот. В сряда Слави Трифонов и съмишлениците му сложиха край на демонстрациите си на жълтите павета. 

Междувременно временната парламентарна комисия, която трябваше да реши дали да бъде снет имунитетът на Веселин Марешки, постанови, че това може да се случи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.