Салман Абеди бил в Сирия и Либия преди атаката

По-големият брат на атентатора от Манчестър – Исмаил Абеди, също е бил арестуван в Англия във вторник сутринта. Това заяви бащата на задържаните за кървавото нападение Рамадан Абеди, цитиран от БТА.

В сряда стана ясно, че и самият той е задържан в Либия в хода на разследването на терористичния акт. Зад решетките вече е и една жена. Така броят на арестуваните във връзка с нападението става 6.

Белезниците щракнали на ръцете на баща и син Абеди по подозрения за връзки с ИДИЛ. 

По темата

Ние не вярваме в избиване на невинни хора. Не сме такива", категоричен бе Рамадан Абеди.

Той разказа още, че 22-годишният Салман Абеди бил в Либия преди месец и половина и се готвел да посети Саудитска Арабия. При последния им разговор, проведен преди пет дни, атентаторът звучал съвсем нормално и споделил с баща си, че ще прекара свещения месец Рамазан със семейството си в Триполи.

Според френските служби за сигурност атентаторът наскоро е посетил и Сирия, където вероятно бил обучен в планиране на терористични актове.

Рамадан Абеди избягал от либийската столица през 1993 г. , след като силите за сигурност на режима на Муамар Кадафи издали заповед за арест срещу него. По-късно поискал политическо убежище във Великобритания. Сега той ръководи Централното управление на силите за сигурност в Триполи.

Междувременно британската полиция потвърди, че Салман Абеди не е действал сам по организацията и провеждането на терористичната атака, която отне живота на 22-ма души.

"Ясно е, че това, което разследваме, е мрежа“, заяви полицейският служител Иън Хопкинс, цитиран от БГНЕС.

А междувременно хиляди хора се събраха в центъра на Манчестър, където поети четоха стихове. Множеството запази минута мълчание в памет на жертвите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.