Ръководството на здравното заведение е силно загрижено

По темата

Най-голямата спешна болница "Пирогов" е в критично, финансово състояние. Само за месец лечебното заведение е похарчило половин милион лева над лимита си. Ще бъдат ли връщани пациенти?

Засега „Пирогов” няма да спре работа, продължава нормалният прием на пациенти. 80 на сто от хората, които минават тук, са спешни случаи. Ако болницата се съобразява с лимитите на здравната каса, това значи, че трябва да е затворила врати още преди седмица, пресмятат от ръководството на „Пирогов”.

Освен пациент по спешност в болницата, Малина Къндева е и финансист.

„Притеснявам се, работила съм с болници и знам какво е недофинансиране. Ако касата не изплати до края на годината тези надлимитни дейности, много болници в страната ще изпитат сериозно недофинансиране”, на мнение е Малина Къндева, пациент.

„Има основание за тревога, защото това е болницата, която я търси цяла България. Идват спешни случаи, които изискват много по-скъпо лечение, отколкото получава болницата по здравни пътеки. Имам познати лекари, които работят тук, не знам как издържат”, коментира Васил Драгомиров, пациент.

От Здравната каса припомнят, че всяко лечебно заведение има право да надхвърли бюджета си с по 3% на месец. И пресмятат, че „Пирогов” ще получи почти три милиона лева и половина за месец май. Разчетите на самата болница, обаче, сочат – парите са с половин милион лева по-малко от необходимото.

„Така предложената схема за определяне на надлимитните дейности трябва сериозно да се подложи на ревизия и преосмисляне от Здравата каса”, обяснява д-р Антония Григорова, пресаташе на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

„Лимитите се определят на исторически принцип, който обаче исторически принцип има и натрупвания към момента и ще настояваме за нова методика за преразпределение на лимитите на болниците, защото мисля, че това време е дошло”, заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

„Болниците вече са в границата на ситуацията около след 22-и, 23-и на всеки календарен месец да спират плановия прием. Това нормално ли е?”, възмущава се Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз.

Здравните власти ще проверяват всички болници и ще ревизират разходите им, за да преценят откъде може да се спести.

„Обществената нетърпимост е доста голяма, натъкваме се на фрапантни случаи, когато три еднакви болници – като обем легла, брой персонал и обем дейност, получават в пъти различни лимити”, обяснява министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

Засега пациентите няма да усетят недостига, но не е ясно как проблемът ще се отрази на медиците. От „Пирогов” засега не потвърдиха, нито отрекоха слуховете за забавени заплати и съкращения в болницата.

"Болница „Пирогов” работи и ще продължава да работи денонощно. Всички потърсили помощ пациенти ще бъда обслужени и съмнение в това не трябва да има. Представената днес информация е сигнал, че методът на изчисление на лимитите от НЗОК изисква корекция. Надяваме се НЗОК да вземе своевременно мерки за това. Междувременно, ние ще продължаваме да изпълняваме професионалните си задължения безотказно и в пълен обем", се казва в становище на "Пирогов", изпратено до медиите. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.