Все още гори цехът с пластмасови отпадъци край Шишманци

Две села са обгазени от пожара край Пловдив. Десетки хора се оплакаха от задушлива миризма през изминалата нощ.

От петък до събота все още гори цех с пластмасови отпадъци край Шишманци. Пожарникарите овладяха огъня, но той продължава да тлее.

По темата

В горящия склад има над 3 000 тона пластмасови отпадъци, които вече горят повече от 36 часа.

През нощта вятърът е променил посоката си и село Шишманци е било обгазено. Хората споделиха, че са прекарали кошмарна нощ, защото черният гъст дим е покрил къщите им.

Тази сутрин димът се стели към близкото село Белозем. Показанията на циановодород там са на 50-60% от границата на допустимото. Мобилна станция на екоминистерството от сутринта обикаля населените места и прави замервания на въздуха. От там съобщиха, че няма превишения на нормите за чистота на въздуха в населените места край Шишманци.

Няма пряка опасност за здравето населението. категорични са от министерството.

Остават в сила препоръките на РИОСВ – Пловдив – да се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места, разположени около пожара в цеха на бившия стоманолеярен завод.

Хората в Шишманци и Белозем поискаха заводът за отпадъци да бъде затворен и преместен на друго място.

В пламналия склад горят над 3 хиляди тона пластмасови отпадъци. Пет екипа на пожарната ще останат да гасят и през нощта. Едва след като пожарът бъде  напълно потушен, в завод ще влязат разследващите. Версията умишлен палеж засега се отхвърля.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.