Миналата година през "Пирогов" са минали 9 000 неосигурени пациенти

Как се спасяват животи отвъд границата на възможното? Тази седмица стана ясно, че най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов", е надхвърлила лимита си с половин милион лева. По сметки на ръководството й, за да се вмести в бюджета, е трябвало да затвори преди седмица. Лекарите са избрали да лекуват отвъд договореното с касата.

По темата

По данни от болницата, 80% от надлимитните пациенти са спешни. Ако нямат платени осигуровки, състоянието им не става по-малко спешно, а по-тежко.

Повече струва само неспасеният живот.

Ако не беше опериран, днес Запрян щеше да е без ръка. С нея изкарва прехраната на семейството си, по строежи. На 1-ви юни постъпва в „Пирогов” след дълга разходка с линейката. От две болници го върнали – нямал осигуровки.

Миналата година през "Пирогов" са минали 9000 души, неосигурени като него. 247 от тях така и не са се разплатили с болницата. Оставили са й дълг - по нейни сметки - около 400 000 лева.

Върнатият от две други болници Запрян, си е платил вноските към държавата още с постъпването в "Пирогов" и вече не застрашава бюджета на заведението.

Отвъд бюджетните възможности на болницата, лекарите продължават да спасяват, както и обещаха.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.