Отменени са изпитите на стотици кандидат-шофьори

По темата

Арести и обиски в ДАИ заради продажба на книжки. Отменени са изпитите на стотици кандидат-шофьори. Това е поредната такава разкрита схема в системата на "Автомобилна администрация". Задържаните са 14 души – двама от тях са собственици на автошколи, а останалите са служители на ДАИ. Вече има повдигнати обвинения на шестима от тях. 

Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май тази година, но периодът, който се разследва, е от началото на миналата година.

Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите, заедно с техни хора в ДАИ, са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира.

В хода на разследването ГДБОП и спецпрокуратурата са открили над 116 хиляди лева в различни валути, скрити на различни места. Намерени са суми, скрити в книги, между документи и в автомобили. До този момент са направени 36 обиска.

Сумите, които неопитните шофьори са давали под масата, са между 50 и 100 лева.

Сградата на "Автомобилна администрация" е запечатана, като антимафиотите са иззели компютри и документи. Акцията се е провела късно вчера.

Засега не е ясно колко души с получени по този начин шофьорски книжки вече са на улицата. От Пътна полиция са засекли над 15 такива за последните шест месеца. Според Николай Колев-Босия, който често сигнализира за корупционните схеми в "Автомобилна администрация", поредната акция разкрива само върха на пирамидата.

Транспортният министър обеща оставки. Още не се знае кой точно ще поеме отговорността.

"Уволнения в ДАИ ще има, след като категорично се докаже кои са виновните за разкритата схема за купуване на изпити", увери Ивайло Московски.

По думите му държавата ще е безкомпромисна към всички, които създават условия за произшествия на пътя. 

Разследването продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.