Тя печели над 32% от вота, показват предварителните резултати

Новият френски президент е на ръба на исторически успех след първия кръг на парламентарните избори. Партията на Еманюел Макрон печели с голяма преднина. "Република напред" взима 32,3% от вота - безпрецедентен резултат за нова партия. Само 9,5% са гласували за досегашните управляващи - това е спад от цели 20% спрямо предишните избори.

По темата

Другата голяма партия - десните Републиканци, също бележат значителен спад, макар че отново са втора политическа сила.

Крайнодесните на Марин льо Пен се представят силно, но поради мажоритарната избирателна система може да останат само с един или двама депутати.

В щаба на Еманюел Макрон празнуват, но тихо и без показност. Резултатите са отлични, но това е първи тур. За да стане очертаващата се голяма победа факт, трябва да се изчака и вота в неделя, 18-ти юни.

При сегашното съотношение на силите, партията на Макрон би имала над 440 депутати. Много от тях ще бъдат народни представители за пръв път и никога е са били дори в регионалните парламенти. А големият губещ са управляващите. От първи на миналите избори до пета политическа сила с под 10 процента от вота.

Националистите изтъкват факта, че избирателната активност е рекордно ниска. И смятат че това прави резултатите непредставителни. Недоволни са и от мажоритарната избирателна система.

Политически анализатори коментират, че това е най-голямата промяна в Националното събрание от 1958-ма година насам, когато Шарл дьо Гол оглавява Петата република.

Стотици нови депутати, които досега никога не са участвали в управлението, ще прекрачат за първи път прага на парламента. И точно те имат отговорността да изпълнят втора точка от плана на Макрон - актуална реформа във всички области, пишат френските медии.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.