Това може да се превърне в нов здравен проблем сред подрастващите в страната

Почти всяко пето младо момиче във Франция е с телесно тегло под нормата, което представлява рязко увеличение и може да се превърне в нов здравен проблем сред подрастващите в страната. 

По темата

Според актуално проучване на Френския институт за обществено здраве 19,6% от момичетата на възраст между 11 и 14 години през 2015 г. са прекалено слаби. Това представлява петкратно увеличение в сравнение с предходното десетилетие. Във възрастовата група от 6- до 17-годишните процентите са 13 – увеличение с 8% за същия период, пише БГНЕС.

Въпреки това специалистите поясняват, че не трябва да се правят прибързани заключения от тези данни, тъй като проблемът трябва да се разгледа по-дълбоко. В повечето случаи на прекалено слаби момичета не става въпрос за патологичен проблеми или анорексия.

Въпреки това френските власти трябва да помислят за справяне с проблема във време, когато основният фокус на обществото е съсредоточен върху наднорменото тегло и затлъстяването.

Броят на хора със затлъстяване във Франция до голяма степен остава непроменен през последните десет години, като 17,2% от възрастните влизат в тази категория през 2015 г. в сравнение с 16,9% преди десетилетие. При хората с наднормено тегло също няма почти никаква промяна – сега са 49,3% в сравнение с 49% преди 10 години. Според доклада 3,9% от децата на възраст между 6 и 17 години страдат от затлъстяване, а 16,9% са с наднормено тегло.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.