През 2013 г. фотос на едно 15-годишно момиче, прегърнало полицай, обиколи социалните мрежи

Навършиха се четири години от началото на най-дългите протести у нас - тези срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. И тогава през 2013 г. снимка на едно 15-годишно момиче, прегърнало полицай, обиколи социалните мрежи и се превърна в техен символ. Какво е продължението на тази история днес?

Една снимка – четири години разлика. Двама герои един срещу друг. Кои са те и какво се случи с тях?

Плачещото момиче, прегърнало полицай, е 15-годишната тогава Десислава Николова. 

Един полицай и една протестираща - 4 г. по-късно

„В изблик на гняв и отчаяние аз се разплаках на раменете на един полицай. Каза ми – дръж се, всичко ще е наред”, спомня си тя.

Четири години по-късно разбираме, че в продължение на две години Деси не знае кой е тайнственият полицай от онази вечер.

Протестираща и полицай намериха общ език

„Просто се чудех какво е в неговата глава, как той възприема цялата тази история. Мислех, че няма как на протест полицай да ти каже всичко е наред. Беше полицаят от снимката, за когото нищо не знаех и се надявах един ден да се срещна с него”, споделя момичето.

И един ден надеждата на Деси се сбъдва. 

„Иван ми писа две години по-късно във Facebook. Той ме попита "кога искаш да се видим". Казах – веднага. Вече сме приятели, срещаме се често”, разказа тя.

Полицията привика непълнолетна протестираща и баща й

Иван е на 31 години. Предпочита да не се показва пред камера, но пък се съгласил веднага да застане отново пред фотоапарата.

„Видяхме се на Прайда и просто си казахме защо не си направим същата снимка. Виж колко различна ситуация е това - ти си с шареното знаме, лято е, няма го този лош спомен. Посланието е, че всеки може да избира какъв да бъде”, продължава разказа си Деси.

И снимката отново се споделя от човек на човек в социалните мрежи. Появиха се коментари, че на нея не е същият полицай.

Иван обаче вече не е полицай, напуснал е системата преди две години. Бил е в Кипър, а в момента се занимава с актьорско майсторство. Решава да остане в България. И за двамата 12 ноември вече е началото на едно приятелство. И ако има барикада – те са от една страна. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.