Въпросът е дали да се разреши строителството там

Парк или жилищни сгради? След години на спорове и протести за бъдещето на местността „Бедечка” Стара Загора отиде на референдум. Ще се превърне ли „Бедечка” в уреден парк или ще стане квартал? 

По темата

По-малко от час остава до края на изборния ден, който като цяло протече спокойно. Избирателната активност към 17.00 часа е малко под 12%. За да бъде референдума валиден, трябва поне 40% от хората да са отишли до урните. Има сигнали за нередности и от двете страни.

Повече от 140 000 души в Стара Загора имат право да гласуват за бъдещето на квартал „Бедечка”. С „да”, за да се направи в спорната местност парк и с „не”, за да застроят собствениците на имоти земите си.

В сутрешните часове избирателната активност беше около 3%, а в ранния следобед процентите гласуващи се увеличиха на 7.

Освен за нелегитимни, имаше и притеснения, че изборите са нечестни заради сигнал за бюлетини за вота, които са в насипно състояние.

Ако референдумът е валиден, независимо дали „Бедечка” ще е квартал, или парк, местната власт ще трябва да инвестира десетки милиони, а ги няма накуп. Според някои общински съветници затова ще се стигне до увеличаване на данъците. Кметът обаче отрече.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.