Трябват действия, а не отчети, категоричен е вицепремиерът

"В днешния отчет имаше само факти и отчет на институциите, но по-голямата част от колегите са прави, като казаха, че няма никакъв напредък в тази област. Не само от опозицията и аз го казвам. Трябва да има практически действия , а не отчети и брифинги” .

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред медиите след приемането в НС на Административния мониторингов доклад за 2016 г. по изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите, предаде БГНЕС.

По темата

Няма лошо да има всяка година нова стратегия за интеграция на ромите, важното е да има резултат, каза вицепремиерът. Грешно е да се внушава, че в България има безработица и че няма работа - това го оставете за наивници. В България няма кой да работи, има търсене на работна ръка, което не може да бъде удовлетворено - това е истината, смята той.

За Асеновград, смятам, че нещата отиват към успокояване и основание за това са действията, които предприехме, подчерта той. Предстои в най-скоро време събаряне на незаконните постройки там, почти всекидневно сме във връзка с кмета Караиванов и мисля,че това е пътят- прилагането на закона с цялата му суровост към абсолютно всички етноси, продължи Симеонов. Тези, чиито къщи ще бъдат съборени, ще живеят там, откъдето са дошли. Огромна част от тази махала или гето са, всъщност, пришълци от Стара Загора, Пазарджик и хасковско , напомни вицепремиерът. В момента те нямат регистрации, посочи Симеонов пред медиите.

В пленарна зала, при обсъждането на доклада Симеонов заяви, че има единомислие по въпроса за интеграцията на циганския етнос в българското общество и това е добър знак , дава надежда и оптимизъм. Същността не е в това дали този доклад е добър или лош. Всъщност, няма и особено значение дали ще гласувате „за” или „против”, но той представлява сбор на отделните министерства какво са направили по определената програма, коментира Симеонов. И поясни, че готовност за разглеждане и решаване на проблемите той среща и в лицето на министрите в сегашното правителство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари