По думите му между 4000 и 6000 души са договорени да започнат работа

"Девизът за туристическия сезон 2017 г. и на всички собственици на фирми е следният: „Назначавайте всичко, което мърда”. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Симеонов обясни, че на заседанието си МС е приел Правилника за прилагане на Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция с измененията, които позволяват изключително облекчен режим за набиране на работна ръка от трети страни.

По темата

„Отпаднаха изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация, със съответните заверки и представяне в консулствата. Отпаднаха също така изискванията към работодателите за публикуване в средствата за масова информация на свободните работни места, тъй като тези свободни работни места, са традиция особено в туристическия сезон“, поясни Симеонов.

Отпаднало е и изискването за договори за наем. Вече желаещите да работят в България ще бъдат приемани само с декларации.

Всичко това е насочено към българската диаспора основно в Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики. Това е нещо, което не е направено 27 години и ще облекчи предстоящия туристически сезон“, убеден е вицепремиерът.

Той посочи, че вече има няколко хиляди души, които имат сключени договори с хотелиери по Черноморието, които чакат точно този правилник да влезе в сила, а той ще влезе в сила следващата седмица.

"Между 4000 и 6000 души са предварително договорени да започнат работа", съобщи Симеонов.

Според него няма кого да изместят тези чуждестранни работници.

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.