Според народните представители, социалната изолация представлява бомба, която лесно може да взриви етническия мир

Извън протеста на полицаите, водеща тема в Народното събрание беше ромската интеграция. Според народните представители, социалната изолация, в която живеят ромите, представлява бомба, която лесно може да взриви етническия мир.

По темата

Проблемът с ромската интеграция е във фокуса на държавата от 2012 г. и е с хоризонт до 2020 г. Ромите в България са неграмотни, безработни и неинтегрирани, съгласиха се политиците. 

Депутатите се замислиха колко голям е проблемът с интеграцията. Според социолога от БСП Иво Христов капсулирането на гетата е проблем за националната сигурност.

Част от решението, според  някои депутати - създаване на образователно трудови войски, образование и професия. Други призоваха законът да важи за всички. 

След като изслуша дебатите вицепремиерът Валери Симеонов стигна до извода, че има единомислие сред политиците за решаване на проблема.

С мнозинство от 103 срещу 66 гласа против парламентът прие отчета.

Преди да напусне НС вицепремиерът Валери Симеонов съобщи, че проверките на държавата в ромското гето в Асеновград се дали резултат. Предстои събарянето на незаконните постройки. А пришълците, дошли от Стара Загора, Пазарджик и от Хасковско, ще бъдат върнати по родните си места.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.